ΦΑΚ εισαγωγής δεδομένων με τον Υδρογνώμονα

Είναι ανάγκη να πληκτρολογήσω στον Υδρογνώμονα; Με βολεύει περισσότερο το Εξέλ!

Αν σας βολεύει το Εξέλ, μπορείτε να πληκτρολογήσετε τα δεδομένα στο Εξέλ και μετά να τα copy-paste στον Υδρογνώμονα. Σ’ αυτή την περίπτωση, για να διευκολυνθείτε στο copy-paste, καλό είναι να ακολουθήσετε τους κανόνες που περιγράφονται σε άλλη ερώτηση παρακάτω.

Πάντως, μπορεί τα πράγματα στον Υδρογνώμονα να είναι τελικά ευκολότερα, γιατί είναι εργαλείο εξειδικευμένο για χρονοσειρές και έχει διάφορες ευκολίες (π.χ. αυτόματη προβολή σε πίνακα και εξαγωγή αθροισμάτων και άλλων στατιστικών στοιχείων, που σας βοηθάνε να βρείτε λάθη). Απλά πρέπει να μάθετε τα κόλπα του (βλ. ερωτήσεις παρακάτω). Αν τα μάθετε, μας ενδιαφέρει η άποψή σας για το τι τελικά είναι ευκολότερο.

Πώς δημιουργώ νέα χρονοσειρά στον Υδρογνώμονα;

Πατήστε File, New, και θα σας βγάλει ένα Wizard με τρία βήματα:

  1. General information. Εδώ και να μην συμπληρώσετε τίποτε εμάς δεν μας πειράζει, γιατί όλη η πληροφορία που χρειάζομαι θα είναι στο όνομα του αρχείου, όμως θα βολέψει εσάς να συμπληρώσετε τίτλο, μεταβλητή και μονάδα μέτρησης, και ακρίβεια (στις περισσότερες μεταβλητές, π.χ. βροχόπτωση και θερμοκρασία, η ακρίβεια είναι 1 δεκαδικό ψηφίο και όχι 2 που βγάνει by default).
  2. Time step. Επιλέξτε «Time step is defined», και επιλέξτε το βήμα της χρονοσειράς. Αν οι χρονοσφραγίδες δεν τελειώνουν όλες την ίδια ώρα αλλά έχουν ανωμαλιούλες (π.χ. μια μέτρηση μια μέρα στις 08:00, άλλη μέτρηση άλλη μέρα στις 10:00), τότε θα πρέπει να σβήσετε το «Time step is strict».
  3. Interval. Για θερμοκρασία, επιλέξτε στιγμιαία («instantaneous»). Για βροχόπτωση, επιλέξτε interval και sum. Για άλλες μεταβλητές, βάλτε αυτό που νομίζετε πως είναι το σωστό. Γενικά δεν χρειάζεται να επιλέξετε το «Advanced settings».

Μπορείτε να αλλάξετε αυτά τα χαρακτηριστικά και αφού δημιουργήσετε τη χρονοσειρά, επιλέγοντας File, Series properties.

Πώς πληκτρολογώ εγγραφές στον Υδρογνώμονα;

Αφού δημιουργήσετε τη χρονοσειρά (ή ανοίξετε μια υπάρχουσα), πατήστε Ctrl+i. Πληκτρολογήστε την ημερομηνία που θέλετε και πατήστε Enter (καλό είναι να ξεχάσετε ότι έχετε ποντίκι). Στη συνέχεια πληκτρολογήστε την τιμή και πατήστε Enter.

Εφεξής, κάθε φορά που πατάτε Ctrl+i, η default ημερομηνία που θα σας βγάζει έχει αρκετές πιθανότητες να είναι η σωστή.

Θα μπορούσε μόνο του να δημιουργήσει αυτόματα πολλές εγγραφές με τις ημερομηνίες τους, ώστε μετά να πάω και να συμπληρώσω μόνο τις τιμές;

Ctrl+Shift+i

Με Ctrl+Shift+i μπορώ να προσθέσω εγγραφές στο τέλος ή στην αρχή. Μπορώ να προσθέσω εγγραφές στη μέση;

Μπορείτε αν τυχόν όλες οι εγγραφές που ήδη έχετε τελειώνουν την ίδια ώρα.

Επιλέξτε Series, Regularize step. Αφήστε τις παραμέτρους που σας προτείνει, με μόνη τη διαφορά ότι καλό είναι το πεδίο «In new records with dates which did not previously exist raise flag» να είναι κενό (συνήθως προεπιλέγει την τιμή DATEINSERT – μπείτε στο πεδίο και σβήστε τα περιεχόμενα πατώντας το backspace).

Αφού πατήσετε OK, θα δημιουργήσει μια καινούργια χρονοσειρά που μάλλον θα είναι όπως τη θέλετε.

Δεν μπορώ να κάνω το παραπάνω κόλπο, γιατί δεν έχουν όλες οι εγγραφές την ίδια ώρα.

Επικοινωνήστε μαζί μας να δούμε μήπως μπορέσουμε να βρούμε κάποιο άλλο τρικ.

Έχω πολλές εγγραφές που είναι κενές και θέλω σε όλες αυτές να βάλω την τιμή μηδέν.

Αν η χρονοσειρά έχει μόνο κενές εγγραφές (είναι ας πούμε καινούργια), πατήστε Ctrl+a για να επιλέξετε όλες τις εγγραφές, και στη συνέχεια Ctrl+F2 για να τους ορίσετε τιμή.

Αν η χρονοσειρά έχει μερικές μη κενές και μη μηδενικές εγγραφές, και κάμποσες κενές, και θέλετε να δώσετε τιμή στις κενές, τότε πατήστε Ctrl+F9 και προσδιορίστε «Only display records such that the value is null». Αφού το κάνετε αυτό, πατήστε Ctrl+a για να επιλέξετε όλες τις εγγραφές, και στη συνέχεια Ctrl+F2 για να τους ορίσετε τιμή. Τέλος, πατήστε F9 για να απενεργοποιήσετε το φίλτρο (ξανά F9 θα το ξαναενεργοποιήσει κλπ.)

Όλες οι χρονοσφραγίδες της χρονοσειράς μου τελειώνουν σε 00:00, και θέλω να το αλλάξω σε 08:00.

Αποθηκεύστε τη χρονοσειρά σε αρχείο και κλείστε την (Ctrl+w). Ανοίξτε το αρχείο σε ένα editor όπως το notepad ή το wordpad. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία find & replace του editor για να αλλάξετε όλα τα 00:00 σε 08:00, σώστε το αρχείο, και κλείστε τον editor. Στη συνέχεια μπορείτε να το ξανανοίξετε από τον Υδρογνώμονα.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω στον Υδρογνώμονα;

F7. Δουλεύει μόνο σε μηνιαίες, ημερήσιες, και ωριαίες χρονοσειρές που έχουν «strict time step».

Κάντε μια βόλτα και στα μενού του, κάνει ένα σωρό πράγματα.

Στο εξελάκι timeseries_list.xls εμφανίζεται ένας σταθμός δυο φορές, με δυο διαφορετικά id.

Πηγαίνετε στο http://main.hydroscope.gr/. Στο πεδίο αναζήτησης πληκτρολογήστε το όνομα του σταθμού (ή ένα μέρος του ονόματος) και πατήστε το Search.

Αν από τις συμπληρωματικές πληροφορίες που έχουν τα αποτελέσματα αναζήτησης (π.χ. φορέας στον οποίο ανήκει ή τύπος σταθμού) είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο σταθμός, τότε έχετε την πληροφορία που θέλετε.

Αν εξακολουθεί να μην είναι ξεκάθαρο, παρακαλώ στείλτε μας email για να το κοιτάξουμε.

Πώς κάνω copy-paste απ’ το Εξέλ;

Περίπτωση 1: Κορδόνι

Έχετε στο Εξέλ τη χρονοσειρά σε δύο στήλες, ημερομηνία και τιμή. Καταρχήν πρέπει η ημερομηνία να είναι στη μορφή yyyy-mm-dd (ο Υδρογνώμονας καταλαβαίνει αρκετές μορφές ημερομηνίας, αλλά επειδή υπάρχει η διαστροφική αμερικανική μορφή ενίοτε μπερδεύεται, και καλό είναι να τον βοηθήσουμε να μην μπερδευτεί). Επιλέξτε λοιπόν στο Εξέλ τη στήλη με την ημερομηνία, και ζητήστε Format cells ή κάτι τέτοιο, και ζητήστε custom format, yyyy-mm-dd ή εεεε-μμ-ηη, ή, αν θέλετε να έχει και την ώρα, yyyy-mm-dd HH:mm ή εεεε-μμ-ηη ωω:λλ.

Στη συνέχεια επιλέξτε στο Εξέλ τη χρονοσειρά και copy την. Τιπ για να κάνετε τη δουλειά 7 φορές γρηγορότερα: (α) επιλέξτε το κελί με την πρώτη ημερομηνία, (β) πατήστε Shift + βελάκι δεξιά, (γ) πατήστε Ctrl + Shift + βελάκι κάτω, (δ) πατήστε Ctrl+c.

Πηγαίνετε στον Υδρογνώμονα (πρέπει να έχετε ήδη δημιουργήσει τη χρονοσειρά) και πατήστε Ctrl+V.

Περίπτωση 2: Πίνακας που μας κάνει

Έχετε στο Εξέλ μια μηνιαία χρονοσειρά σε πίνακα 12 στηλών, ή μια ημερήσια σε πίνακα 31 γραμμών και 12 στηλών, ή μια ωριαία σε πίνακα 24 στηλών και 31 γραμμών. (Σημείωση: Καλό θα ήταν να μην έχετε τέτοια πράγματα στο Εξέλ – είναι εντελώς άβολο γι’ αυτή τη δουλειά. Αυτά τα κάνει ο Υδρογνώμονας μια χαρά. Όμως δυστυχώς αφού τα έχετε, πρέπει να βρούμε τρόπο να τα βάλουμε στον Υδρογνώμονα.)

Στο Εξέλ, επιλέξτε μόνο το εσωτερικό του πίνακα (δηλαδή χωρίς τα headings των στηλών πάνω και των γραμμών αριστερά). Κόπυ. Πηγαίνετε στον Υδρογνώμονα. Edit, Paste monthly table ή Paste daily table, ανάλογα με την περίπτωση. Αν πρόκειται να κάνετε πολλές φορές αυτή τη δουλειά τότε μάθετε τα keyboard shortcuts που είναι ευκρινώς και σαφώς αναρτημένα στο μενού.

Περίπτωση 3: Πίνακας που δεν μας κάνει

Έχετε στο Εξέλ μια ημερήσια χρονοσειρά σε πίνακα 31 στηλών, ενώ ο Υδρογνώμονας τη θέλει σε 31 γραμμές. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι στο Εξέλ να αντιγράψετε τον πίνακα και κάπου αλλού στο Εξέλ να τον Paste Special, Transpose. Στη συνέχεια πάλι copy, και paste στον Υδρογνώμονα ως άνω. Επίσης, ο Υδρογνώμονας θέλει κάθε έτος χωριστό paste, δεν μπορείτε να φτύσετε ένα πίνακα κορδόνι.

Αποφάσισα να τα πληκτρολογήσω στο Εξέλ και στη συνέχεια να τα copy-paste στον Υδρογνώμονα. Τι πρέπει να προσέξω;

Να πληκτρολογήσετε τα δεδομένα σε δύο στήλες, ημερομηνία(/ώρα) και τιμή. Για τη μορφή της ημερομηνίας βλ. την προηγούμενη ερώτηση.

Διάβασα όλα τα παραπάνω, αλλά εξακολουθώ να έχω δυσκολίες.

Για τεχνική υποστήριξη καλέστε τον Αντώνη Χριστοφίδη στο +30-2118000592 ή στείλτε email στο anthony@itia.ntua.gr.